2. SAJTÓKÖZLEMÉNY - TEX2GREEN WEBINAR

 

 

 

 

 

 

                                                                 Sajtóközlemény

TEX2GREEN WEBINAR

2020/11/11

 

 

A Tex2Green projekt konzorciuma 2020. november 11-én tartotta első tájékoztató rendezvényét, amely a vírushelyzetre való tekintettel online formában valósult meg. Az előadásokban szó esett a divatipar okozta környezeti problémákról, bemutatásra kerültek a fenntartható és a körforgásos pályára állást segítő eszközök, valamint vállalati megoldások és jó gyakorlatok is. Bár tart még a kérdőíves felmérés a hazai ágazat helyzetelemzéséhez, a kutatás előzetes eredményeiről is tájékozódhattak az érdeklődők.

 

A ruhaipar fenntarthatósági kihívásainak való megfeleléshez járul hozzá a Magyar Könnyűipari Szövetség (MKSZ) GINOP-5.3.5-18-00048 számú projektje. A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló fejlesztés célja, hogy eszközöket adjon és javaslatokat dolgozzon ki az ágazat fenntartható és körforgásos pályára állításához.

 

Az eredetileg Rajkára, a Calida Magyarország Kft. székhelyére tervezett rendezvény a járványra való tekintettel online formában valósult meg. A november 11-én 10-13 óra között tartott eseményen mintegy 50 fő vett részt. Az előadók bemutatták a divatipar okozta környezeti problémák megoldására elérhető és leginkább elterjedt termék- és rendszertanúsításokat, valamint vállalati jó példákat. Az OEKO-TEX® tanúsításokat ismertető előadás olyan eszközökről szólt, amelyeket a vállalkozások bevezethetnek ahhoz, hogy hitelesen bizonyítsák a fenntarthatóság iránti elkötelezettségüket. A hazai vállalati jó gyakorlatot a Calida Magyarország Kft., a fenntartható divat egyik legsikeresebb képviselője prezentálta, felfedve a svájci márka sikerének titkait is. Mindemellett érdekes előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők az újrahasznosításról és 3D nyomtatás ruhaipari alkalmazásáról is, majd sor került a hazai ágazat helyzetértékeléséhez készült Tex2Green felmérés előzetes eredményeinek bemutatására.

Az élénk érdeklődés övezte rendezvény sorsolással zárult. A TEX2GREEN kérdőíveket kitöltő vállalkozások között kisorsolt 10 cég nyereménye egy frissen megjelent technikatörténeti kuriózum, Tóth György: Adriától Pannóniáig című könyve, amely a magyar varrógépgyártás történetét mutatja be.

 

A TEX2GREEN WEBINAR előadásai elérhetőek a következő linkre kattintva:

http://mksz.org/hu/hir/letoltheto-eloadasok-20201111-tex2green-webinar-eloadoitol

 

A projektről a www.tex2green.hu oldalon, valamint az MKSZ honapján  www.mksz.org és közösségi oldalain is tájékozódhat.

 

 

További információ kérhető:

Wolf Kamilla Lili sajtóreferens  

Elérhetőség: mksz@mksz.org

Dátum: 
p, 2020/11/13