SAJTÓKÖZLEMÉNY - Startol a hazai ruhaipar fenntarthatóságát erősítő projekt

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajtóközlemény

Startol a hazai ruhaipar fenntarthatóságát erősítő projekt
2020.június 1.

 

 

A ruhaipar közismerten egy igen környezetszennyező iparág, ezért fontos, hogy a gyártók a környezetvédelem, a munkahelyi biztonság és a szociális felelősségérzet szempontjai szerint optimalizálják gyártástechnológiáikat, munkakörülményeiket és beszerzési csatornájukat.

Ehhez kíván hozzájárulni „A munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség és a fenntarthatóság fejlesztése a ruházati termék gyártása ágazatban” című projekt az elnyert 29,3 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével.

 

 

2020. június 1-én indul a GINOP-5.3.5-18-00048 számú projekt a Magyar Könnyűipari Szövetség (MKSZ) és a Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) konzorciumi együttműködésében.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló fejlesztés célja, hogy eszközöket adjon és javaslatokat dolgozzon ki a ruhaipar fenntarthatósági kihívásainak való megfeleléshez.

A   projektpartnerek felmérik a hazai ruhaipar aktuális helyzetét és lehetőségeit a körforgásos gazdasági modellre való átálláshoz. Elemzések készülnek a képviseleti erő és a kollektív szerződések általi lefedettség növeléséhez és bemutatásra kerülnek példák a nemzetközi jó gyakorlatokra is.

A fejlesztés elsősorban a Dél-Alföldi és a Nyugat-Dunántúli régiókban működő ruházati vállalkozásokra fókuszál, de a projekt eredményei hasznosításra kerülnek a konvergencia régiók számos ruhaipari cégénél, közvetve a többi könnyűipari alág (textil-, bőr-, bőrtermékgyártó) vállalkozásainál, valamint a bértextilt mosodai szolgáltatással kapcsolva kínáló vállalkozásoknál is.

Két tájékoztató rendezvény valósul meg a két régióban, munkaügyi képzésben részesülnek a konzorciumi tagok, és létrejön egy online érdekvédelmi platform is, hogy erősödjön a szociális partnerek kapacitása és képviseleti ereje.

Az egyéves futamidejű projekt munkahelyet is teremt, mert az MKSZ vállalja, hogy kilenc hónapig 1 fő gyakornokot foglalkoztat. A szociális partner kapacitásfejlesztéséhez ezen kívül hozzájárul majd az a kutatás és módszertan eredményeinek ismertetésére és érzékenyítésre szolgáló rendezvény, amelyre a konvergencia régió egyik ruhaipari vállalkozásánál kerül sor.

 

További információ kérhető:

Wolf Kamilla Lili sajtóreferens

Elérhetőség: mksz@mksz.org

 
Dátum: 
sze, 2020/06/10