A projekt célja

A divatipart a környezetszennyező iparágakhoz sorolják, ezért fontos, hogy a gyártók a környezetvédelem, a munkahelyi biztonság és a szociális felelősségérzet szempontjai szerint optimalizálják gyártástechnológiáikat, munkakörülményeiket és beszerzési csatornájukat.

Ehhez kíván hozzájárulni "A munkaerőpiaci alkalmazkodóképesség és a fenntarthatóság fejlesztése a ruházati termék gyártása ágazatban" című projekt az elnyert 29,3 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével. A támogatás mértéke 100%, amelynek kedvezményezettje a Magyar Könnyűipari Szövetség.

A Széchenyi 2020 program keretében 2020. 06.1-2021.10.31. között megvalósult fejlesztés célja, hogy eszközöket adjon és javaslatokat dolgozzon ki a ruhaipar fenntarthatósági kihívásainak való megfeleléshez.

A fejlesztés a hat kevésbé fejlett (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Dél-Dunántúl) régió területén működő ruházati vállalkozásokra fókuszál, de a projekt eredményei hasznosításra kerülnek közvetve a többi könnyűipari alág (textil-, bőr-, bőrtermék, lábbeli) gyártó cégeinél, valamint a bértextilt mosodai szolgáltatással kapcsolva kínáló vállalkozásoknál is.

A projektpartnerek a fenntartható és körforgásos gazdasági modellre való átálláshoz felmérik a hazai ruhaipar aktuális helyzetét és lehetőségeit. Elemzések készülnek a képviseleti erő és a kollektív szerződések általi lefedettség növeléséhez, valamint bemutatásra kerülnek nemzetközi jó gyakorlatok is.